روی کار آمدن مهندس بازرگان نه بر حسب انتخاب بلکه انتصابی بود که تحت شرایط و مقتضیات زمانی و مکانی و همچنین برحسب ولایتی که امام از طرف شارع مقدس داشت، صورت گرفت.در واقع پشتوانه ی ی این دولت که به آن مشروعیت می بخشید همانا حضرت امام بودند. بنابراین این دولت می بایست تابع اوامر و نواهی حضرت امام باشد؛ چراکه مشروعیتش نه ناشی از قدرت مردم بلکه ناشی از یک فقیه و رهبر دینی می باشد که در صورت صلاحدید و تشخیص خیر می توانست آن را برکنار کند و شخص دیگری را جایگزین کند.

برنامه ها و اقدامات دولت ناشی از وظایفی بود که در حکم امام در نخست وزیری مهندس بازگان آمده بود. برنامه های دولت به 2 قسمت تقسیم می شد. یک قسمت از آن مستقیما منبعث شده از فرامین امام بود و قسمت دیگر آن بصورت تلویحی بود. دولت خارج از شرح و وظایفی که از جانب رهبری برایش تدوین شده بود، هیچ قدرت و اختیاری نداشت و زمانیکه خارج از این چارچوب عمل می کرد با بحران ها و چالش هایی مواجه می گردید.

این بحران ها و چالش ها و یا بعبارت دیگر این دخالت ها در امور دولت کار را به جایی رساند که مهندس بازرگان عطایش را به لقایش بخشید و استعفا داد. به قول مسعود بهنود، به فاصله یک هفته پس از پیروزی انقلاب، یکباره چپ و راست،دوست و دشمن منتقد و طعنه زن بازرگان و دولت موقت او شدند. اتهام ها از آسمان می بارید. هر مدیری را که بر می گزید، انقلابیون دیروزی و امروزی بر نمی تافتند.

اقتضائات زمانی و عملکرد مهندس بازرگان بطور عجیبی به سمت واگرایی از یکدیگر سوق داده شده بود. بازرگان در زمانی به قدرت رسید که جامعه ی انقلابی آن روز تحمل پذیرش این مشی و ت را نداشت. شاید اگر کمی دیرتر به نخست وزیری می رسید، جامعه شرایط پذیرش آرا و عقاید او را می داشت.

در پایان از قول مسعود بهنود می نویسم که بازرگان یک یادگار بزرگ از خود به جای گذاشت. او در سخت ترین و تندترین لحظات که در تاریخ ملتی کم اتفاق می افتد، هیچ گاه میانه روی را ترک نگفت. بر اصول لیبرالیسم وفادار ماند و آرمان خود را تکذیب نکرد. یادگار بزرگتری که از وی باقی ماند، پس از دوران دولت موقت بود که او نقش منتقد و مخالف دولت ها و اپوزیسیون را بر عهده گرفت. محک دیگری برای کسی که دارای آرمانی بود.

از مقایسه ی سرگذشت او با دیگر همراهان روزهای نخست انقلاب می توان دریافت پایداری او را بر اصول و ارزش های انسانیش. او ایران را ترک نگفت. به ضد ارزش های خود تبدیل نشد، به گرداب ت بازی در تبعید نیفتاد. گردن در مقابل قدرت های بیگانه کج نکرد. به اردوی دشمن پناه نبرد و این آخرین محکی بود که روزگار بر او زد


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

gggg کانون فرهنگی هنری شهدا goharbastanesf مداد رنگی رزین کاتیونی نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری - CRM فرهنگ خاوری ها Wearzius Norge آموزش شبکه و امنيت عجیب و غریب